vrijdag 16 september 2016

Vegan aardappelpuree met paddenstoelenjus en spinazie


Dit recept is voor als je zin hebt in iets stevigs en Hollands, zonder dat je vlees wilt eten. Het heeft hartige, zware smaken door de kastanjechampigons en de tijm, en is lekker zoutig door de aardappelpuree. De champignons hebben een stevige bite, die door kan gaan voor vlees - al heb ik al een tijdje geen vlees meer gegeten, dus misschien dat een vleesliefhebber nu hardop lacht. Ze bevatten redelijk wat eiwitten - maar als je vegetarisch bent doe je er ook goed aan om peulvruchten in je dieet op te nemen - en zitten vol met gezonde stofjes. De spinazie kun je vervangen door boerenkool, palmkool of zelfs andijvie. Je kunt deze champignonjus aan elke stamppot toevoegen. Hij bevat weinig vet en is dus heel gezond! 

Aangezien ik er vanuit ga dat je weet hoe je diepvriesspinazie moet ontdooien, geef ik alleen het recept van de andere twee dingen ;) 

Aardappelpuree
1 portie aardappelen
Snuf nootmuskaat
Snuf peper
Snuf zout
Rijstmelk (of amandelmelk, of sojamelk)
1/2 eetlepel vegan margarine

Kook de aardappelen zoals je gewend bent (ik heb hierboven voor 2 porties) en stamp ze dan fijn. Behoud zoveel mogelijk vocht, maar zorg dat het niet te waterig wordt. Giet het daarvoor af in een kom zodat je het later weer toe kunt voegen, want het bevat voedingsstofjes uit de aardappelen. Vul aan met rijstmelk en breng op smaak. 



 Paddenstoelenjus
Ongeveer 7 grote (kastanje)champignons
1 teentje knoflook, kleingesneden
1 theelepel (paddenstoelen)bouillon
paar takjes tijm
1 lijnzaadei: 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 4 eetlepels water

Bak de champignons in wat olie met de knoflook. Maak het lijnzaadei (je hoeft het niet vantevoren al te maken, aangezien het tijdens het koken indikt) en roer het theelepeltje bouillon erdoor. Als de paddenstoelen beginnen te slinken of bruin worden kun je het lijnzaadmengsel toevoegen. Laat zo'n 5 minuten pruttelen of tot het de gewenste jus-dikte heeft en roer dan de tijm nog even mee.

Ik had zelf peterselie willen gebruiken, maar kruiden als tijm en rozemarijn passen ook heel goed bij de champignons.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen